Wat is diabetes


Diabetes wordt ook wel ‘suikerziekte’ genoemd, officiëel heet het diabetes mellitus.
Bij suikerziekte kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig met het hormoon insuline.
Mensen met diabetes (afhankelijk van welk soort diabetes – type 1 of type 2) maken zelf geen insuline meer aan, of hun lichaam reageert niet meer op insuline.
De bloedsuiker loopt op als de insuline zijn werk niet kan doen. Als er lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dit erg ongezond.
Diabetes moet daarom zo snel mogelijk goed behandeld worden. Vaak is er ook sprake van een hoge bloeddruk en cholesterol.

BLOEDSUIKER

Bloedsuiker heet officieel bloedglucose. Iedereen heeft glucose nodig, want daaruit put het lichaam energie zodat alle organen en spieren kunnen werken. Glucose ontstaat uit koolhydraten in de voeding.
Van koolhydraten maakt het lichaam glucose en die komt in het bloed terecht als bloedsuiker en gaat naar alle lichaamscellen voor energie. Maar tevéél is niet goed.
Normaal zorgt het lichaam ervoor dat er precies genoeg insuline vrijkomt, zodat de bloedsuikerspiegel altijd binnen bepaalde grenzen blijft.
Bij diabetes is dat evenwicht niet aanwezig.

INSULINE

Wanneer geen of onvoldoende insuline (in de alvleesklier) wordt aangemaakt, of het lichaam niet meer reageert op insuline, dan heeft het lichaam moeite om glucose uit het bloed te krijgen. De bloedsuiker kan dan niet gebruikt worden voor energie. Als gevolg hiervan heeft men erge dorst en moet men veel plassen. Dit komt omdat het lichaam op een andere manier de glucose probeert kwijt te raken.
Vermoeidheid ontstaat doordat het lichaam geen glucose opneemt en dus geen energie heeft.

HOE HERKENT U DIABETES?

Niet iedereen heeft duidelijke klachten en lijken op dingen die iedereen wel eens heeft, zoals futloosheid of vermoeidheid.
Symptonen van diabetes kunnen zijn:
  • 1. Veel dorst
  • 2. Veel plassen
  • 3. Erg moe zijn
  • 4. Last van de ogen

SOORTEN DIABETES

Er zijn 2 soorten diabetes, type 1 en type 2.

Diabetes type 1:

Diabetes type 1 heette vroeger ook wel Jeugddiabetes. Je kunt het echter op alle leeftijden krijgen. Het wordt veroorzaakt door het eigen afweer systeem. 10 % van de mensen met diabetes hebben type 1.

Diabetes type 2:

Vroeger noemden we dat ouderdomsdiabetes. Tegenwoordig komt het ook bij jonge mensen voor.
Type 2 is een ingewikkelde stofwisselingsziekte. 90 % van de mensen met diabetes hebben type 2.

Zwangerschapsdiabetes:

Zwangerschapsdiabetes is meestal tijdelijk en ontstaat onder invloed van de hormonen tijdens de zwangerschap. Vaak treden zwangerschapsdiabetes op rond de 28ste week.

Overige vormen:

Er zijn ook minder bekende soorten diabetes, nl. MODY en LADA.
Deze soorten lijken op type 1 of type 2, maar zijn toch anders.

Voorkomende complicaties zijn:

  • 1. Oogaandoening
  • 2. Nieraandoening
  • 3. Hart- en vaatzieken
  • 4. Huidproblemen
  • 5. Problemen met seksualiteit
  • 6. Aantasting hersenen
  • 7. Aantasting zenuwen